06.09.2023 14:00

Велико Търново отбеляза 138 години от Съединението на България

Кметът Даниел Панов: Доказали сме, че можем да градим, вместо да рушим

Във Велико Търново бяха отбелязани 138 години от Съединението на България. Програмата започна с военен ритуал за издигане на българското национално знаме, а учениците Михаела Узунова, Сияна Парашкова и Калоян Цонков от ПМГ „Васил Друмев” представиха литературната композиция „Съединението прави силата“.
В словото си кметът Даниел Панов благодари на великотърновци, че почитат едно от най-значимите събития в новата българска история и са довели своите деца.
Даниел Панов подчерта: „Трябва да помним, че на 6 септември 1885-а година народът ни успява в едно изключително родолюбиво дело! Предците ни от двете страни на Балкана, водени от каузата и идеала за българско национално обединение, респектират изключително много и тогавашните политици, и Великите сили. Смели, решителни и отдадени на България, те успяват, защото са единни“. Кметът цитира и думите на Захарий Стоянов за Съединението: „То беше направено не от дипломатите, не от военните, не даже от Българския таен централен революционен комитет, а от българския народ“.
Панов изтъкна, че венците и цветята на паметника „Майка България“ са малката признателност на всеки към делото на българските герои. Даниел Панов припомни и ролята на бележитите търновци, поставили началото на борбата за национално обединение - Джорджо Момчев, Георги Живков, Никола Живков, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов, както и приноса на ген. Сава Муткуров, лично убедил княз Батенберг да подкрепи Съединението, също и на героите от Търновския полк, защитили Съединението.
„Предците ни са казали: „Съединението прави силата“, изписвайки тези мъдри думи първо на сградата на Читалище „Надежда“ още през 1911-а година. Нека си припомняме тези думи всеки път, когато някой се опитва да ни разделя, воден от користни цели и амбиции. Ние, великотърновци, сме доказали, че можем да градим, вместо да рушим. Нека и занапред ни обединяват каузи и задачи, за да върви любимият ни град напред, а оттам и държавата ни. Един народ е силен, когато е обединен от общонационални каузи и задачи! И е слаб, когато е разделян и разяждан от борба за власт, независимо дали говорим за държавата, за града или общината“, завърши Даниел Панов. И изказа съпричастност към жителите на Царево за тежкото изпитание, през което преминават след потопа по Южното Черноморие. Благословът, отслужен от отец Славчо, бе и за здравето, спасението и благоденствието на хората в Царево. А заради трагедията там Общината отмени концерта на „Биг Бенд Велико Търново“, планиран за 18:00 ч. днес в парк „Марно поле“.
Венци и цветя бяха положени на паметника „Майка България“ и на бюста на ген. Сава Муткуров в парк „Марно поле“. В честването се включиха много великотърновци и гости на града, представители на държавни институции, университети и организации.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.