04.09.2023 16:51

Плащеницата на Св. Петка Търновска пристига във Велико Търново на 8-ми септември

Одеждите на светицата покровителка ще бъдат изложени за поклонение

Плащеницата на св. Петка Търновска пристига във Велико Търново, за да бъде изложена за поклонение този петък – 8 септември. Инициативата е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и на великотърновския митрополит Григорий.
Поклонението пред одеждата реликва на Св. Петка Българска, наричана още Търновска, ще започне в 10:00 ч. в Катедралния храм на Старата столица „Рождество на Пресвета Богородица“. На 8 септември – Малка Богородица в православния ни календар, катедралната църква отбелязва своя храмов празник.
Пристигането на плащеницата на Св. Петка във Велико Търново става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, с със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна църква в Румъния Кирил Синев, както и в сътрудничество с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.
Пренасянето на одеждата от град Яш до Велико Търново и излагането й за поклонение е жест към жителите и гостите на старопрестолния град. Инициативата е пример за доброто взаимодействие между местната власт, бизнеса и църквата.
Преподобна Параскева Епиватска, известна още като Света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II пренася мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.
Българите почитат Света Петка като покровителка на жената, дома и семейството. В народните вярвания Света Петка е покровителка на плодородието.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.