05.07.2023 14:30

Националният шампионат по лека атлетика на стадион „Ивайло“ е със свободен вход за публиката

Ново професионално оборудване посреща състезателите

Свободен ще е входът за любителите на спорта, които искат да наблюдават Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени, за момчета и момичета под 16 години. Голямото спортно събитие ще се проведе от 7 до 9 юли на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. Очаква се в надпреварата да участват над 1300 състезатели, включително и всички най-добри български атлети при мъжете и жените.
За първи път шампионатът се провежда в определени от Световната атлетика дати, като всички национални първенства са по едно и също време във фиксираните дати: 8-9 юли.
Специално за стадион „Ивайло“ от Българска федерация по лека атлетика закупиха и предоставиха лицензирано оборудване „Поланик“ за 140 000 лева, което включва скочище за овчарски скок и 110 състезателни препятствия. Така съоръжението вече разполага с всичко необходимо за организиране и провеждане на големи състезания.
Първенството започва в 16:00 часа в петък със стартовете при момичетата и момчетата под 16 години. Те продължават надпреварата си в събота, когато в обедните часове ще започне и състезанието при мъжете и жените. Първенството приключва в неделя около 19:00 часа със стартовете на щафетите 4 по 400 метра.  
В старопрестолния град пристигат повечето от водещите ни атлети. На скок дължина ще участва световната шампионка за девойки Пламена Миткова, на троен скок - световната шампионка за девойки Александра Начева, на скок дължина - световният вицешампион за юноши Божидар Саръбоюков, на скок височина - финалистът от Олимпийските игри на Тихомир Иванов. На „Ивайло“ ще бъдат още европейският шампион Лъчезар Вълчев, бронзовата медалистка от европейско за девойки Пламена Чакърова, националният рекордьор на копие Марк Славов, както и други медалисти от големи първенства.
За четвърти път Велико Търново ще бъде домакин на състезание от такъв ранг. Подготовката на съоръжението за надпреварата, която включва пълен набор от лекоатлетически дисциплини, започна от началото на седмицата, съобщиха от ОП „Спортни имоти и прояви“. Поради това от утре – 6 юли, до 11 юли включително откритата лекоатлетическа писта на стадиона ще бъде затворена за граждани.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.