31.05.2023 10:00

Янтра понижава нивото си, разчистват наноси под мост в подножието на Царевец

След като достигна 5,50 метра във вчерашния ден, от снощи р. Янтра трайно понижава нивото си и във Велико Търново стойността й вече е под 2,80 метра. С отдръпването на високите води започна и разчистване на участъци под моста в кв. „Света гора“. По разпореждане на кмета Даниел Панов специализираната техника започна работа още във вечерните часове на вчерашния ден, крановете работят и днес.
Приливната вълна по р. Янтра дойде от региона на Габрово след обилните дъждове през последните дни. По-малките реки Белица, Дряновска и др. също повишиха временно нивата си, но останаха далеч от рисковите стойности. Спокойна бе обстановката в Дебелец и Килифарево.
Заради голямото количество дъждовна вода отводняване на улици и пътни участъци с техника бе направено в селата Велчево, Войнежа и Плаково.
Между 40 и 70 литра на квадратен метър бе количеството паднали дъждове във Велико Търново и общината през последните 48 часа.
През последните години Община Велико Търново предприе редица мерки за подобряване на проводимостта на коритото на р. Янтра в урбанизираната зона на града и да сведе до минимум рисковете от наводнения при неочаквано пълноводие. Почистени бяха следните участъци – в района на Дъговия мост и жп гарата, кв. „Чолаковци“ и хлебозавода. Аварийно бяха премахнати наноси и изкуствени острови в коритото на Янтра от каменния мост в кв. „Асенов“, покрай Владишкия мост и до църквата „Св. св. Петър и Павел“.
С необходимост остава почистването на речния участък след църквата „Св. Четиридесет мъченици“ към железопътния мост на изхода на Велико Търново, който е извън урбанизираната територия на града. За нуждата от мерки са сигнализирани са съответните държавни институции.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.