03.05.2023 12:00

С военен ритуал и фолклорен празник Велико Търново ще отбележи Деня на храбростта

Велико Търново ще отбележи Деня на храбростта и Празник на българската армия. Навръх 6 май, когато е и големият християнски и народен празник Гергьовден, в старопрестолния град ще се проведе военен ритуал, а в парк „Дружба“ е организирана пъстра фолклорна програма.
В 10,30 ч. пред паметника „Майка България“ ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към търновското и българско войнство. Цветя ще бъдат поставени също на Паметната плоча на Военния клуб, на Арката на генералите и пред паметника на ген. Сава Муткуров.
В 11,00 ч. в парк „Дружба“ започва фолклорната програма „Светъл ден, Гергьовден“. С много песни и танци великотърновци и гостите на града ще бъдат зарадвани от колектива на Читалище „Нива-1898“ /с. Балван/ и формацията „Плетеница“.
В 21,15 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, който може да бъде наблюдаван от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.
Община Велико Търново припомня, че до 24 май посещенията в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ са безплатни. Съвременният музей бе разширен с два етажа, в които са разположени 37 нови реалистични фигури на бележити българи от епохата на Второто българско царство – цар Иван Асен II, цар Иван Александър, св. Евтимий Търновски и др. За учениците от Велико Търново безплатните посещения продължават до края на учебната година. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и дава възможност на всички жители на Старата столица да разгледат всички експозиции в обекта.
Мултимедийният посетителски център се радва на много голям интерес след отварянето на двата нови етажа на 29 април. Само през уикенда и в почивния 1 май гостите бяха близо 4000.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.