21.04.2023 18:00

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ – с безплатен вход от 29 април до 24 май

Официално откриха новата част на музея, пресъздаващ Второто българско царство

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ ще е безплатен за всички посетители от 29-и април до 24-и май. За учениците от нашия град входът ще е свободен до края на учебната година, ще бъдат организирани и открити уроци по история.
Това реши и обяви по-рано днес кметът на Велико Търново Даниел Панов. Поводът е представянето на новата част на съвременния музей, която бе официално открита.
Водосвет отслужи отец Асен, а лентата прерязаха Даниел Панов, заместник-министърът на туризма Мариела Модева, областният управител Георги Гугучков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и авторът на скулптурните фигури Борис Борисов.
„600 хиляди са туртите, посетили Мултимедийния посетителски център от създаването му през 2013-а година. Днес успешно финализираме надграждането на един успешен проект, който има за цел да даде нов тласък в развитието на културния туризъм“, коментира Даниел Панов. Той благодари на целия екип, на скулптора Борис Борисов, на изпълнителите на дейностите по проекта.
Двата етажа с новите фигури и сцени от историята на Второто българско царство ще приемат туристи от идната събота - 29 април. Победата на цар Иван Асен II при Клокотница, защитата на Търновград, Четвероевангелието на цар Иван Александър, сцени с Йоан Кукузел, пресъздаване на средновековен пазар са само част от атракциите, които великотърновци и гостите могат да видят. 37 са новите скулптурни фигури, които заедно със стенописите и диорамите впечатляват с изяществото си.
Разширението на Мултимедийния посетителски център е по проект на Община Велико Търново по ОП „Региони в растеж“ с европейско, национално и местно финансиране.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.