24.02.2023 16:30

Представят в Букурещ и Белград културния и фестивалния туризъм на Велико Търново

Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ представя Велико Търново на 47-о издание на Международното туристическо изложение TTR в Букурещ, Румъния, което се провежда от 23 до 26 февруари. Щандът на България, на който се презентира и старопрестолния град, е най-големият на изложението и се простира на площ от четвърт декар.
Един от основните акценти е популяризирането на старата столица като център на културния туризъм в страната. Специално внимание е обърнато на фестивалите, които традиционно се провеждат във Велико Търново, а и на целия културен календар. Акцент е поставен върху предстоящите издания на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023 и Международния фестивал на историческите възстановки.
TTR е едно от най-важните туристически изложения в Румъния, отворено както за професионалисти, така и за масова публика. Посетителите могат да намерят задълбочена и изчерпателна информация за най-новите тенденции, продукти и услуги в различни области на туризма. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за българския туризъм, като само през 2022 г. над 40 000 румънски граждани са посетили старата столица.
По време на борсата TTR управителят на „Царевград Търнов”  Борислав Йорданов проведе работна среща със заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева и с държавния секретар към Министерството на туризма на Румъния Тудорита Лунгу. Най-известният и награждаван румънски сомелиер Серджиу Неделеа направи специална дегустация на вина от Великотърновския регион. Той бе поканен от „Царевград Търнов”, а дегустацията привлече вниманието на най-големия румънски туроператор „Кристиян Тур”, както и на туроператори от Молдова, България, Турция и Румъния.
Паралелно с участието си в Букурещ, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ се представя на 44-то издание на международното туристическо изложение IFT в Белград, Сърбия. Специализираната борса е сред най-важните и очаквани събития в Югоизточна Европа и предпочитано място за срещи на професионалисти от всички области на туристическия бранш. Форумът поддържа традиция от 40 години и отговаря на световните стандарти за бизнес, изгражда партньорски отношения с изложители и бизнес посетители.
В Белград се представят над 900 изложители от 44 страни на 30 декара изложбена площ. Изложението е предназначено и за масова публика.
Сърбия е сред 8-те най-големи и важни пазари за входящ туризъм в България. Целта на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ е да проведе срещи с туроператори, да засили интереса на туристите към музейните експозиции и историческите паметници във Велико Търново, също и да представи града и региона като целогодишна атрактивна дестинация за културен туризъм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.