24.01.2023 10:00

Силно участие на българските кметове на Срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40

Първата среща на върха на Мрежата на балканските градове B40 събра кметове на повече от 80 общини от 11 държави на Балканския полуостров в Атина по покана на кмета на гръцката столица Костас Бакоянис.
Българските общини са сред учредителите на Мрежата В40 и имат значителен принос за достигането на първоначалната цел от обединяване на поне 40 града от Балканския регион. Към  днешна дата 14 български общини са членове на В40. На събитието в Атина се включиха 10 от тях, представени от кметовете на Велико Търново – Даниел Панов, на Столична община - Йорданка Фандъкова, Пловдив - Здравко Димитров, Бургас - Димитър Николов, Димитровград - Иво Димов, Кърджали - Хасан Азис, Троян - Донка Михайлова, Карнобат - Георги Димитров и Белица - Радослав Ревански, както и заместник-кметове от община Стара Загора - Милена Иванова-Живкова и Надежда Чакърова.
Мрежата на балканските градове B40 е създадена, за да могат местните власти в държавите да си помагат и да работят в партньорство за бързо развитие на общините и регионите. Организацията бе учредена през 2021-а година по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е първият ротационен председател на B40. Пред колегите си той сподели идея за създаване на „зелена банка за преход“ във връзка с темата за климатичните промени.
Кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов се присъедини към поздравленията за бързото развитие на Мрежата на балканските градове, което е в пълен унисон с поставените общи цели - единство и обединение около развитието на регионите в държавите на Балканите, а с това – и на целия. Панов представи накратко сферите, в които Велико Търново би могло да подкрепи развитието на В40, като подчерта, че градът, който днес е историческата и духовна столица на България, е и важен образователен и университетски център в България и на Балканите.
Кметът на Велико Търново се спря и на отговорностите си като председател на Националното сдружение на общините в Република България – най-голямата неправителствена организация в България, която в последните години затвърди позицията си на ключов фактор на националната сцена в защита интересите и правата на българските общини, както и важен партньор на централната власт. Той подчерта, че ангажиментите, които ръководството на Националното сдружение на общините пое за разширяването и популяризирането на Мрежата B40 сред българските общини вече са факт – днес 14 български общини членуват в Мрежата и участват в нейната работа.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посочи, че участието на голямата делегация на българските местни власти е израз на ангажимента за продължаване на активната работа за регионално сътрудничество и стабилност между градовете. Тя подкрепи визията за насърчаване на зелена трансформация, иновациите, интелигентните градове, туризма и равноправно сътрудничество. Фандъкова заключи, че споделените практики между членовете на Мрежата биха довели до по-голяма сигурност и стабилност, които са основни предпоставки за развитието на икономиката и благосъстоянието на гражданите.
В рамките на форума кметът Здравко Димитров сподели, че участието на община Пловдив в работните срещи и дискусии през изминалата година е довело до повече иновативни решения и добри практики в ежедневната работа на администрацията. В изказването си кметът на Троян Донка Михайлова акцентира, че в България местната власт стои най-високо, защото е най-близко до хората и точно хората са тези които ни дават сила в усилията да бъдем партньори.
Българското участие в първия ден на събитието завърши с изказването на кмета на Кърджали Хасан Азис и акцента, че Мрежата на балканските градове В40 започва да се превръща в историческа мисия, в която кметове на десетки градове са се обединили с послание за мир.
Българските делегации проведоха и редица двустранни срещи с техните чуждестранни партньори от В40. В тази част на форума Даниел Панов разговаря с председателя на гръцката асоциация на общините Димитрис Папастергиу, както и с кметовете на Одрин, Чаннакале, Куманово, Тирана и др. Срещите обхванаха теми, свързани с икономиката, културата и туризма, образованието и решенията за смарт-градове.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.