15.11.2022 14:00

Кметът Даниел Панов награди патриота Гено Генов, помогнал за възстановяването на поругания паметник „Майка България“

89-годишният Гено Генов дари ценна семейна реликва – оригинален френски байонет „Шаспо“ от 1867 година. Именно по модел на автентичното оръжие, ползвано от българското опълчение, е възстановена поруганата от вандали фигура на български войник, част от емблематичния паметник „Майка България“.
Дарената от дядо Гено реликва вече се съхранява в Регионалния исторически музей. По оригиналното оръжие скулпторът Денислав Сираков отля макет на щика, което вече е монтирано на паметника.
В Дома за възрастни хора „Венета Ботева“ кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи на Гено Генов Старопрестолна грамота за патриотизъм и дарителство. Панов благодари на благодетеля, че с делото си дава пример на цялото общество за искрено родолюбие и обществена ангажираност.
Байонети от модела „Шаспо“ са особено редки и има много малко запазени в страната, което придава още по-голяма значимост на дарението на дядо Гено. Нека хората следват неговия пример и най-вече – да възпитават децата и младите хора да пазят културно-историческото ни богатство, коментира Даниел Панов. Той благодари и на „Ротари клуб“ за инициативата за възстановяване на поруганата фигура.
Благодарствена грамота Гено Генов получи и от „Ротари клуб“, заедно със свидетелство за дарение и каталог, издадени от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

 

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.