27.10.2022 11:00

Рестарт на идеята за директен полет между Велико Търново и Великобритания

Кметът Даниел Панов поиска съдействие от посланик Роб Диксън за авиолиния

Рестарт на идеята за директен полет между Велико Търново и Великобритания – чрез летище Горна Оряховица. Това обсъди кметът Даниел Панов заедно с британския посланик Роб Диксън, който посети старопрестолния град навръх 837-та годишнина от въстанието на Петър и Асен. Посланик Диксън коментира, че ще съдейства за създаването на подобна авиолиния. Ползите ще са както за многобройните британски граждани, така и за развитието на туризма.
Необходимо е да се реализира обновяването на аерогарата, пистата и съоръженията в железничарския град. Летището в Горна Оряховица е с международен статут, отдадено е на концесия, има и инвестиционен интерес за смяна на концесионера. Подобна промяна трябва да бъде одобрена от Министерството на транспорта. По време на срещата бе коментирано, че процедурата буксуваше при бившия вече ресорен министър от последното редовно правителство. От настоящото ръководство на Министерството на транспорта Даниел Панов ще поиска информация докъде е стигнало развитието на концесията и кога ще се реализират планираните инвестиции.
Диалогът на държавата с местната власт, който последното редовно правителство блокираше, вече е възстановен – със служебния кабинет отново се работи нормално, каза още кметът на старопрестолния град и шеф на Сдружението на общините.
„Британските граждани във Велико Търново и общината са много доволни от работата на общинската администрацията – това е обратната връзка, която имам от тях“, каза още дипломатът. Активно е участието им в обществения и културния живот в населените места, сподели Даниел Панов. Той предложи британската общност да се включи в Коледния базар, където в една от дървените къщички да бъдат разположени типични за Обединеното кралство сувенири, коледни украшения, сладкиши, чай и др.
Сред темите на разговор бе също иницииране на партньорство между Велико Търново и британски град със сходен профил. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.