04.07.2022 11:00

Велико Търново ще чества 145 години свобода

145 години от Освобождението на Търново ще бъдат отбелязвани навръх 7 юли. Знаковото за цяла България историческо събитие от 1877 година ще бъде почетено с няколко събития, организирани от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, Националния военен университет „Васил Левски“ и със съдействието на Великотърновска Света митрополия.
В 10,00 ч. всеки желаещ може да се включи в пешеходна обиколка с беседа. Началото е от Музей „Възраждане и Учредително събрание“, а турът преминава последователно край паметници, исторически обекти и места, свързани с Освобождението на Търново.
В 11,00 ч. пред паметника „Майка България“ ще се състои военен ритуал, ще бъде произнесено празнично слово, ще прозвучи българският химн, поднесени ще бъдат венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за Освобождението, а в тяхна памет ще бъде отслужена заупокойна молитва. След края на ритуала край паметника „Майка България“ започват изпълненията на певците, музикантите и танцьорите от Ансамбъл „Искра“.
В 18,00 ч. в парк „Марно поле“ ще се състои празничен концерт на общинския духов оркестър „Биг Бенд Велико Търново“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.