27.06.2022 16:00

20-годишен юбилей чества Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново

20-годишния си юбилей чества Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“, обединяващо малките населени места в община Велико Търново. Церемонията се състоя в Народно читалище „Иларион Драгостинов“ – 1873 – Арбанаси, а по време на нея бяха отличени учредителите, настоящите членове и партньорите на организацията.
Сред гостите бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, при чието управление сътрудничеството между общинската администрация и сдружението се развива с бързи темпове, а в населените места се реализират редица инициативи и проекти за облагородяване и подобряване на градската среда.
„Диалог, разбирателство и единство – това е успешният модел, по който заедно работим вече над 10 години. Същата формула прилагаме и в Националното сдружение на общините, където политическите и партийните провокации нямат място. Това заявих ясно и на последната ни среща с министър-председателя в оставка“, обърна се към кметовете и кметските наместници Даниел Панов. За успешната съвместна работа за развитието на населените места Панов благодари на целия колектив на Сдружение „Янтра 2001“ и специално – на дългогодишния председател и бивш кмет на с. Балван Благовеста Факирова. Тя бе отличена със Старопрестолна грамота и Златна перпера. Същите символи Панов връчи и на организацията – тя бяха приети от настоящия председател Тошо Кръстев.
Учредено през пролетта на 2001 година като юридическо лица с нестопанска цел. Сдружение „Янтра 2001“ и до днес утвърждава модела на местното самоуправление и повишава ролята на кметовете и кметските наместници. Като формация то е първо по рода си в страната. По идея на „Янтра 2001“ и с подкрепата на Община Велико Търново през 2009 г. се създава програмата „Местни инициативи“. При управлението на кмета Даниел Панов инициативата се разраства, бюджетът достига до 500 000 лева годишно, обновените обекти стават все повече и повече.  
В резултат на доброто си партньорство с неправителствени организации са постигнати множество успехи. Сериозно предимство бележи дългогодишното сътрудничество със сдружение „Св. Иван Рилски“, което през 2007 г. печели проект и разкрива в село Балван първия младежки център „Отвори очи, има кой да ти помогне“. Лавинообразно след него се създават центрове за деца и младежи в останалите населени места в община Велико Търново.
Пример за подражание в цялата страна е взаимодействието с полицията и пожарната по отношение на превенцията на сигурността, дало отражение в проекта „Лятна детска полицейска академия“. УС на сдружението организира обмяна на опит и с други общини, като постепенно и последователно завоюва свой национален авторитет. По негов образец и устав са създадени подобни сдружения в общините Павликени и  Плевен.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.