24.06.2022 18:00

Средновековна България и Европа оживяват на Царевец през уикенда

България при цар Иван Александър и Средновековна Европа оживяват на Царевец. Преди минути пред крепостта официално бе даден старт на Международния фестивал „Средновековен Търновград“. 
До неделя /26 юни/ включително зад портите и стените на Царевец над 180 реанактори от България, Италия, Гърция, Румъния и Сърбия ще представят бита, културата, занаятите и изкуствата, кулинарията, войнските умения и въоръжение от времето на Второто българско царство, Византия и Европа в периода XII-XIV век.
Заместник-кметът на старопрестолния град Нейко Генчев поздрави организаторите, участниците и гостите от името на кмета Даниел Панов и посочи, че само за седем години фестивалът се е утвърдил сред знаковите събития в културния календар.
„Културният туризъм не е само да посетиш и управляваш един културно-исторически обект или музей, но и да направиш така, че посетителите да могат да съпреживеят историята, да станат част от нея. Точно това се случва по време на Международния фестивал „Ежедневието на Средновековен Търновград“, подчерта Нейко Генчев.
Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, НД "Традиция"- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионален исторически музей. Достъпът до фестивала е свободен, заплаща се входната такса за архитектурно-музеен резерват "Царевец". Със свободен вход са вечерните концерти на 24 и 25 юни.
Подарък за всички участници и посетители на форума ще е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ в съботната вечер /25 юни/ от 22,30 ч.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.