14.06.2022 17:00

Кметът Панов уважи честването на 20-годишнината на НВУ „Васил Левски“

20 години от основаването си чества Националният военен университет „Васил Левски“. Празникът бе отбелязан с военен ритуал и демонстрации, представяне на въоръжение, полева кухня и др.
В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че 20-годишнината е само частица от историята на университета – НВУ „Васил Левски“ е наследник на първото военно училище в България, създадено веднага след Освобождението. Той поздрави офицерите и сержантите, началника бриг. генерал Иван Маламов, ръководството, военнослужещите за дейното участие в редица обществени и културни събития, в честванията на знакови събития и делата на бележитите ни предци. „Заедно сме както в тези хубави моменти, така и когато се налага да реагираме в бедствени ситуации“, каза Панов.
„От историята знаем, че войската, църквата и православната ни вяра, заедно с образованието и стремежа към духовност винаги са били опора на нашия народ и така ще бъде и занапред. А Велико Търново – историческата и духовна столица на България и град, в който българският войник винаги е бил на особена почит, най-добре символизира това единство. Благодаря на офицерите и сержантите, че са се посветили на каузата да служат на родината и на заветите на Апостола на свободата Васил Левски“
От историята знаем, че когато народът ни е бил единен и е имал кауза, винаги е успявал.
Неслучайно на фасадата на Читалище „Надежда 1869“, още от 1911 година пише „Съединението прави силата“. Нужно е да последваме примера на нашите предци и вникнем в мъдростта им“, бе акцентът в словото на Даниел Панов.
В празничния 14 юни кметът връчи Академичната награда „Трети март“ на старшина Мадлен Пенева. Отличието представлява позлатена настолна реплика на Арката на генералите и нагръден знак. А за доброто партньорство между Община Велико Търново и НВУ „Васил Левски“ Даниел Панов подари на бриг. ген. Иван Маламов Старопрестолна грамота.
Приветствие отправи и министър-председателят Кирил Петков, който бе сред гостите на церемонията и прие строя. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.