05.04.2022 16:00

Приемът на първокласници във Велико Търново стартира в навечерието на 24 май

Кандидатстването отново ще е изцяло онлайн

За втора поредна година кандидатстването за прием в първи клас в училищата във Велико Търново и общината ще бъде изцяло онлайн – чрез централизирано електронно класиране. Системата ще бъде достъпна в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий и на Българската просвета, азбука и писменост – 24 май. Отварянето й за подаване на документи и заявления за приемане ще е на 23 май /понеделник/ в 10,00 ч.
Близо 750 първокласници ще бъдат записани наесен в 9 общински училища. В електронната система е публикувана карта с прилежащите райони, за да бъдат максимално улеснени родителите в проверката кои училища са в тяхната зона на адресна регистрация. Посочени са и контакти на всяка от учебните институции.
Също за облекчаване на родителите, необходимите документи ще се набавят по служебен път - удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, удостоверение за семейно положение.
Водещ критерий за прием в първи клас е близостта до училището - по постоянен или настоящ адрес на детето в района за обхват /който е по-благоприятен за родителя/. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка по този критерий.
Всеки първокласник може да бъде класиран само в едно училище, а последващото записване се прави на място в училището и съобразно сроковете, определени в Графика на дейностите за прием в първи клас.
Цялата необходима информация, заедно с Наредбата за приемане на ученици, сроковете за подаване на заявления, датите на класиранията и последващите записвания са публикувани в сайта на Община Велико Търново:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/obrazovanie/priem-v-prvi-klas-uchilisha/

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.