23.04.2012 15:53

Денят на книгата и авторското право беше отбелязан във Велико Търново

На Световния ден на книгата и авторското право близо 50 души „замръзнаха” на стълбите пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, за да докажат на минувачите, че книгата обединява човечеството.

„Идеята ни е да привлечем окото на младите хора. Целим най-вече да ги провокираме. Всички замръзнахме на едно място, като трябваше да образуваме образа на книга. Целта ни е да покажем на минувачите, че всеки един от нас може да даде своя принос за популяризирането и развитието на книгите. Замръзвайки, ние можем да покажем, че книгата, предмет от миналото, е съхранен през вековете. По този начин можем да му дадем шанс да има бъдеще дори в днешния съвременен свят и в развитието на високите технологии”, сподели един от организаторите, първокурсничката Лора Найденова.

Повечето младежи, които се включиха в днешния флашмоб, се обучават в катедрата „Библиотекознание и масови комуникации” към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Проявата е част от програмата на Маратона на четенето, организиран от Община Велико Търново, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

С редица прояви се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право и в книжарница „Хеликон” във Велико Търново. Откъси от свои любими книги успяха да прочетат всички желаещи още от сутринта. В рамките на „Часът на поета” читателите се насладиха на поетично творчество. Днес ще бъде отворена кутията за гласуване за най-интересна книга, илюстрирана от деца. То започна още от 2 април, Международния ден на детската книга, когато малчугани от различни институции и училища от общината представиха собственоръчно написани и илюстрирани книги.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.