29.10.2021 11:00

Велико Търново ще има система за интелигентно разделно събиране на отпадъци - опаковки

„Еко Партнърс България“ АД започва прилагането на решение от типа „умни контейнери“ за разделно събиране на територията на град Велико Търново. Организацията залага изцяло на иновативни технологични решения, като показва своята висока ангажираност с проблемите на околната среда и в частност с отпадъците от опаковки. Това е поредната мащабна инвестиция на компанията, която цели развитие и подобряване на изградените от нея системи за разделно събиране.
„Еко Партнърс България“ АД е организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира разделното събиране в Община Велико Търново. Компанията вече е подписала договора за изграждане на новата система, която ще обхване цветните контейнери. Очаква се интелигентното нововъведение да заработи пълноценно в началото на следващата година, Това ще подпомогне процеса по управление на отпадъците и се очаква да доведе до подобряване на цялостното състояние и визия на градските пространства.
„От няколко години проучваме решенията в тази област. Радваме се, че Община Велико Търново заяви своите интерес и готовност да бъде нашата община-пионер, в която за първи път да въведем такъв тип технология в нашите системи за разделно събиране. След внедряването ѝ ще можем да следим в реално време нивото на запълненост на контейнерите, местоположението им, температурата в тях. Ще се следи и кога има налично преместване, вдигане, изпразване, което позволява и да се противодейства значително по-ефективно на опитите за вандализъм. След определен период от време и набиране на достатъчна база данни в системата ще имаме широки възможности за промяна и оптимизиране на маршрутите за обслужване на контейнерите, което ще намали до минимум „празните“ курсове. Очакваме това да ни спести финансови средства, технически и човешки ресурси, да минимизира неприятните гледки и затрудненията за жителите от препълнени контейнери и излишния трафик, който се създава от обслужването на съдовете. Не на последно място – ще спомогне за намаляването на вредни емисии във въздуха. Вярваме, че такива решения цялостно ще оптимизират и подобрят услугите ни в общините, а те ще имат само ползи от това“, коментират от „Еко Партнърс България“.
От компанията загатнаха и за нови предстоящи проекти, които се очаква да обявят скоро.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.