24.06.2021 17:00

Звездни вечерни концерти и огнени спектакли на Международен фестивал „Средновековен Търновград“

Звездни вечерни концерти и атрактивни огнени спектакли ще огреят нощното небе над крепостта Царевец по време на Международен фестивал "Средновековен Търновград: Трубадури".
Най-големият и автентичен фестивал на историческите възстановки у нас ще бъде открит в 17,00 ч. на 25 юни (петък) с дефиле на българските и чуждестранни участници на площад „Цар Асен I“ пред крепостта. Веднага след това ще е мащабната бойна демонстрация „Враг пред портите“. В 19,30 ч. от сцената в Двореца на историческият хълм ще зазвучи романтичната музика на трубадурите в изпълнение на българските групи „Гром падина“, „Летящи номади“, „Ксана“ допълнено с огнено шоу Палячи .
„Spiritual Seasons“ от Харков, Украйна ще са звездите на вечерния концерт в събота, 26 юни, от 20,00 ч. Групата има издадени пет албума със средновековна музика и популярна със своите концерти в цяла Европа.
След тях ще са звездите от Палячи - огнено и светлинно шоу. След десетките си гостувания на Балкански и Европейски фестивали трупата зае място в топ три  на Европейската класация на огнените атракциони подредена от най-големите тур оператори. Палячи са партньори на Национален фонд култура и благодарение на това зрителите ще видят мащабни драматични хореографии изпълнени с техника от последно поколение.
Фестивал „Средновековен Търновград“, като истинска машина на времето, ще пренесе  посетителите в далечната славна и романтична епоха на Средните векове. На 26 и 27 юни на Царевец ще има историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Животът на средновековния град ще бъде допълнен с кулинарни демонстрации, куклен театър за малки и големи, стрелби с лък и арбалет и различни бойни демонстрации и турнири.
Във фестивала ще участват над 150 реанактори -  групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от Украйна, Румъния, Сърбия и България.
Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионален исторически музей-Велико Търново и е част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.  Билетите закупени на 26 и 27 юни са целодневни.
С вход - свободен са двата вечерни концерта на 25 юли (петък) и на 26 юли (събота) от 20,00 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.