18.06.2021 10:30

Националният събор на овцевъдите с любителски фото конкурс

Любителски фотоконкурс за най-атрактивни кадри от предстоящото си девето издание обяви Националния събор на овцевъдите в България.
Целта на инициативата е да популяризира стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството и да представи връзката на отрасъла с българската народна култура, традиции и фолклор.
В конкурса с неограничен брой кадри могат да участват всички любители – фотографи в две възрастови групи:  учащи (до XII клас) и възрастни. Изображенията могат да бъдат цветни или черно-бели. Фотографиите трябва да са във формат JPEG, размер не по-малко от 30 х 40 см (формат А3) и резолюция 300 dpi. 
Фотографиите, придружени с информация за автора и телефон за връзка, се изпращат по електронен път на e-mail: event@saborbg.com до  31 юли 2021 г.
Жури, включващо представители на организаторите на събора и професионални фотографи, ще оценява снимките за интерпретация на темите; оригиналност на творбата; способност да се ангажира вниманието на зрителя и художествено-естетическо въздействие. Най-сполучливите снимки ще бъдат показани в изложба, посветена на 10-годишнината на Национален събор на овцевъдите в България, а при откриването и ще бъдат наградени и победителите в конкурса.
Статутът на конкурса и условията за участие са обявени в  сайта на събитието www.saborbg.com и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/nsobBG/?ref=pages_you_manage, където ще се публикуват и изпратените и допуснатите до участие фотографии.
Деветият Национален събор на овцевъдите ще се проведе от 18 до 20 юни т.г. до Петропавловския манастир край с Арбанаси, област Велико Търново. Мащабният форум  ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.
Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. То се   организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Официалното откриване е в 11,00 ч. на 18 юни, петък. Съборът ще стартира с прогонване на злите сили от кукери, изпълнения на прочутия оркестър „101 каба гайди“ и на Танцов състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.