18.06.2021 10:00

„Сцена на вековете“ 2021 стартира с впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица“

Със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица” от Пьотр  Чайковски Държавна опера-Стара Загора ще открие официално на 3 юли шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Спектакълът на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново е с начален час 21,00.
„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Поставен е за първи път през 1890 г. на сцената на Марийнския театър  в Санкт Петербург.
Спектакълът на Старозагорската опера е в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който работи по заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.
Балетното представление на Царевец ще бъде в съпровод на живо на оркестъра на операта под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева.
В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания. Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу.
Още 8 заглавия са включени в основната програма на фестивала. За почитателите на операта са две от най-популярните Моцартови заглавия - „Сватбата на Фигаро“ на 25 юли, в изпълнение на  Русенската опера, и „Вълшебната флейта“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 26 август.
Два ще са и спектаклите на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Вердиевата „Травиата“ на 16 юли и мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.
Във фестивалната програма на 21 август е концертът “Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“ на Симфониета-Враца и ФА „Филип Кутев“, мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 29 август и „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера на 4 септември.
На голямата сцена на Царевец ще се играя и спектаклите от новата програма за младата аудитория с участието на детски формации „Сцена на вековете – С поглед към бъдещето“. Това е балета „Лешникотрошачката“ от Пьотр Чайковски в изпълнение на Балетна школа "Класика" при Народно читалище "Надежда - 1869"-Велико Търново
на 5 юли  и „Пепеляшка“ на вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик’’ – София 27 юли.
Съпътстващата фестивална програма ще е в Летния театър и включва концертите "Sting the Opera“ на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд (30 юни), „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония (6 юли) и “Symphony Way” с участието на Васил Петров и Симфониета-Враца (11 август).
Летен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.
Като подарък за публиката след всяко представление на крепостта Царевец ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.