16.06.2021 11:00

Международен фестивал „Средновековен Търновград“ представя музиката на трубадурите

Романтиката, музиката и мистиката на Средните векове ще се завърнат на крепостта Царевец във Велико Търново от 25 до 27 юни 2021 г.  с Международен фестивал "Средновековен Търновград: Трубадури". 
Като истинска машина на времето фестивалът ще пренесе посетителите в славната и загадъчна епоха на Средновековието и ще ги срещне с поетичния и музикален талант на странстващите музиканти – трубадурите и техните атрактивни представления.
Край Двореца на Царевец ще звучат изпълнения на живо на българските музикалните групи „Ериней“, „Kсана“, „Летящите номади“, „Гром  падина“ и гостите от Украйна „Spiritual Seasons“. Очарованието на далечната романтична епоха ще  бъде допълнено с мистичните огнени спектакли на „Палячи“ и средновековни танци.
Трите дни на фестивала ще са наситени с историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. На място ще има демонстрации на горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на везба и тъкане.
Животът на средновековния град ще бъде допълнен с кулинарни демонстрации и куклен театър за малки и големи.
Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да наблюдават различни бойни демонстрации и турнири.
Във фестивала ще участват групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от Украйна, Румъния, Сърбия и България..
Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионален исторически музей-Велико Търново и е част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.
Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“ ще е от 17,00 ч. на 25 юли (петък) на площад  „Цар Асен I“ пред крепостта „Царевец“.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.
С вход - свободен ще са двата вечерни концерта в Двореца на историческата крепост на 25 юли (петък) от 19,30 ч. и на 26 юли (събота) от 20,00 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.