27.05.2021 14:00

Изложба разказва за творчеството на великотърновските художници

Изложба популяризира творчеството на художниците от Велико Търново и разказва пред обществеността за творческия път на бележити личности, имащи специален принос за развитието на културата и изкуствата в старопрестолния град. Сред тях са Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов, Васил Стоилов, Рафаел Михайлов и др.
Експозицията е съставена по проект „Достъпно изкуство“, иницииран на структурата на Съюза на българските художници в старопрестолния град. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура“, а партньор е Художествена галерия „Борис Денев“, откъдето са предоставени фотографии на творби на великотърновски художници.
Изложбата е разположена до централния вход на парк „Дружба“, а откриването ѝ бе свързано с отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Поставени са три пана с шест репродукции, посветени на Борис Денев, Йордан Попов и Благой Иванов.
Проектът предвижда организирането на още две изложби, акцентиращи върху живота и делото на художниците от Старата столица. През юни експозиция на открито ще бъде подредена в парк „Колю Фичето“, а месец по-късно е третото събитие в парк „Картала“.
Събитията имат за цел да създадат нови пространства за култура в кварталите на старопрестолния град и по този начин да провокира интереса сред онези групи в обществото, които рядко посещават изложбените пространства. Изкуството в градска среда ще става все по-видимо и за все по-широка публика, надяват се организаторите и партньорите по проекта.
Творчеството на великотърновските художници ще бъде представено и на специална Фейсбук страница. До нея ще се достига лесно – чрез сканиране на QR код, изписан върху всяко изображение, част от изложбите на открито. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.