12.05.2021 09:30

Проект „Изграждане на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“

Община Велико Търново има удоволствието да покани всички заинтересовани граждани, организации, институции и медии на церемония „Официално откриване“ по проект: „Изграждане на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“ по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, процедура BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни  и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
Церемония „Официално откриване“ ще се проведе на 17.05.2021 г. от 11:00 ч. в гр. Велико Търново, ул.“Симеон Велики“ № 3.
Бенефициент по проекта е Община Велико Търново.
Безвъзмездна финансова помощ:  2 760 000,00 лв.
Начало на проекта: 04.02.2019 г.
Край на проекта: 25.05.2021г.
Основна цел на проекта е осигуряването на съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на община Велико Търново, която да допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа и на общинските стратегически и планови документи, а именно: създаване на условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, посредством предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, според индивидуалните им потребности, при постигане на по-добър баланс между качество на услугите и ефективното и ефикасното им предоставяне.
Реализирани дейности по проекта са ремонт, реконструкция, осъвременяване и саниране на съществуваща сграда за предоставяне на услуга "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване" с капацитет 15 лица (места) в град Велико Търново, ул.“Симеон Велики“ № 3.
Центърът е обособен като самостоятелен обект с отделен вход и собствено прилежащо дворно пространство.
Разкриването на услугата „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ ще осигури необходимите условия на лица, които нямат възможност за живот и грижи в домашна среда и/или в специализирани институции, да бъдат включени във форма на социални услуги от резидентен тип, позволяващи максимална степен на самостоятелност и независимост в ежедневието. В „Центъра за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ ще бъдат настанени 15 възрастни лица в невъзможност за самообслужване.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.