05.05.2021 14:30

Природо-математическата гимназия във Велико Търново се похвали с нов Център за природни науки, изследвания и иновации

Новият STEM център за природни науки, изследвания и иновации, който е създаден в ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, бе открит днес. Учениците и учителите вече работят в съвременни кабинети по химия и опазване на околната среда с две лаборатории, биология, физика и математика. STEM центърът включва също и кабинет по IT, програмиране и роботика. Така се насърчава иновативният подход в образованието и преподаването, креативността и на учениците, и на учителите.
Сред гостите за откриването бяха кметът на старопрестолния град Даниел Панов и министърът на образованието Красимир Вълчев. Директорът на ПМГ „Васил Друмев“ Ангел Гушев посочи, че в съвременното учебно пространство са вложени 300 000 лева, осигурени по Националната програма за изграждане на STEM центрове, както и близо 70 000 лева от бюджета на училището.
STEM центърът доказва защо ПМГ „Васил Друмев” е сред най-добрите училища в цяла България и неслучайно е асоциирано училище към Технически университет - София. Гимназията и висшето училище ще си партнират в обучението по информационни технологии, а Велико Търново ще се превърне в едно от водещите образователни средища в сферата на IT, посочи министър Вълчев. Той добави, че до есента ще бъдат готови общо 260 STEM кабинети в училищата в България.
Във Велико Търново съвременни центрове за иновации ще има също в ПГСАГ „Ангел Попов“, ПГТ "Д-р Васил Берон", ПГЕ „А. С. Попов“, СУ „Владимир Комаров“ и основните училища „Петко Р. Славейков“ и „Бачо Киро“.
В Плана за устойчивост и възстановяване са предвидени средства за изграждане на STEM центрове и обновяване на кабинети в 2000 училища.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.