02.05.2021 14:00

Велико Търново посрещна Възкресението със звън на всички камбани и служба на открито

Със звън на всички църковни камбани Велико Търново посрещна Възкресение Христово. В подножието на крепостта Царевец, където близо два века е била славната Търновска патриаршия, точно в полунощ на Великден бе изнесен Благодатният огън. Великотърновският митрополит Григорий, кметът Даниел Панов и много жители и гости на града си казаха светлите думи „Христос воскресе“. Службата бе на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.
Възкресение Христово е щастие! Вълнувам се, че въпреки пандемията, отново заедно посрещнахме най-светлия християнски празник.
„Днес – на Великден, благодаря на всички вас, великотърновци. Защото в продължение на повече от една година ние, жителите на Старата столица, с вяра и разум се справяме с пандемията. На Великден благодарим и на лекарите, медицинските сестри, хората в сферата на здравеопазването, които спасяват човешки животи. А и на духовниците, които през цялото това време са наша опора и ни дават сила и вяра, за да се справим.
Бъдете здрави и благословени - вие, вашите семейства и близки! Бъдете добри. Правете добрини с повод и без повод. Носете любовта в сърцата си и светлината в душите си”, обърна се към хората кметът Даниел Панов.
Спазена бе традицията службата за Второ възкресение, заедно с четенето на Евангелието на разни езици, да се състои в църквата „Възкресение Христово“, намираща се в подножието на кв. „Бузлуджа“. След края й кметът Даниел Панов и митрополит Григорий подариха на всички присъстващи осветени великденски яйца и козунаци.
Навръх Великден Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на Старата столица безплатна прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто на Царевец ще бъде излъчено тази вечер от 21,00 ч. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.