23.10.2020 17:30

Учители и експерти от страната обсъдиха във Велико Търново социалните политики и диалог в сферата на образованието

Национална конференция за социалния диалог и социалните политики в сферата на предучилищното и училищното образование се проведе във Велико Търново. Форумът събра в старопрестолния град учители и експерти в сферата, дошли от цялата страна. Инициативата бе на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ и Синдиката на българските учители /СБУ/. Форумът бе открит от кмета Даниел Панов, президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на СБУ Янка Такева и образователния министър Красимир Вълчев.
Даниел Панов подчерта, че конференцията е поредното събитие, акцентиращо върху българския учител, върху професията и достойното място, което тя вече заема в обществото, върху диалога между институциите, за да бъдат условията за педагозите все по-добри, а системата да се развива. Кметът благодари на Пламен Димитров – президент на КНСБ и на Янка Такева – председател на СБУ, за избора Велико Търново да домакинства форума и посочи, че решенията, произлезли от историческата и духовна столица на България, бързо придобиват национално значение. Панов се обърна с благодарствени думи и към министъра на образованието Красимир Вълчев, защото вече близо четири години образованието е основен национален приоритет, а учителите получават онова обществено уважение, което заслужават. И Пламен Димитров, и Янка Такева акцентираха в изказванията си, че обещаните политики в образованието през последните близо четири години се изпълняват – и в Бюджет 2021 е заложено увеличение на заплатите на учителите и на непедагогическия персонал, както и на стандартите. А това е пример за резултатно партньорство и диалог между всички страни в сферата. Янка Такева припомни, че в ковид-кризата България се е справила най-добре с дистанционното обучение и това е оценка на Европейския комитет по образование. Затова заслужено учителите, заедно с лекарите са носители на голямата награда „Достойните българи“ на „24 часа“.
По време на форума Янка Такева награди Даниел Панов с грамота и медал за доброто партньорство между СБУ и Община Велико Търново. „Във Велико Търново просветата винаги ще е сред приоритетните сфери“, завърши кметът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.