13.10.2020 11:00

Синелибри Велико Търново започва на 23 октомври

Новият филм на Алехандро Аменабар открива фестивала в старопрестолния град

Международният кино-литературен фестивал Синелибри тази година се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Изданието във Велико Търново започва на 23 октомври с политическата драма „По време на войната“ – новия филм на испанския режисьор Алехандро Аменабар („Морето в мен“, „Другите“), вдъхновен от личността на екзистенциалния философ и писател Мигел де Унамуно, и ще продължи до 6 ноември, когато зрителите ще се насладят на искрящата криминална комедия „Кръстницата“ с френската киноикона Изабел Юпер. Домакин на прожекциите в живописния град тази година е кино CineLand Искра на ул. Бачо Киро 2.
Синелибри Велико Търново обхваща 13 филмови премиери и прожекция на култовата лента „Диво сърце“ на Дейвид Линч в знак на почит към този мистериозен магьосник на световната кинематография, чиято дългоочаквана автобиография „Кът за мечти“ вече е в книжарниците. Част от тези филми ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ ( https://neterra.tv/festival/cinelibri).
Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани - екранизация на величествения роман на Алфред Дьоблин, филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелерс участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, прелестният романс – „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на романа „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе, безспорен шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия трилър могат да включат в графика си филма „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 25 октомври. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино. Жителите и гостите на Велико Търново ще се насладят и на модерна филмова версия на класическата приказка за Пинокио с носителя на „Оскар“ Роберто Бенини в главната роля. Организаторите препоръчват и социално ангажираната лента  „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици.
На 5 ноември ще бъде излъчена емоционално наситената семейна история „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, спрягана като европейска версия на „Брачна история“ (реж. Ноа Баумбах). Адаптацията на едноименния роман на известния италиански писател Доменико Старноне откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция.
В програмата е и новият филм на прочутия френски режисьор Франсоа Озон, който остава верен на умението си да провокира публиката. „Лято 85“ е вълнуваща младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията във Велико Търново е на 1 ноември, неделя, и ще бъде съпроводена със среща представяне на филма с участието на Николай Йорданов, киновед, автор на книгата „Не казвай на мама”, дала идеята за едноименния късометражен филм от конкурсната програма.
Ценителите на документалния жанр ще могат да видят филма „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева, посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков. Прожекцията е предвидена за 4 ноември.
Всички прожекции и съпътстващи събития на живо ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Билети се продават на касата на CineLand Искра един час преди прожекция. Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/937022493493382/
Синелибри Велико Търново 2020 се реализира със съдействието на Община Велико Търново и с партньорството на Vivacom, УниКредит Булбанк, NESCAFE DolceGusto, SeeWines, Kaufland, Avène и Storytel.
Oфициален уебсайт на фестивала: www.cinelibri.com

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.