06.10.2020 16:00

Приказен стенопис посреща малки и големи във великотърновската детска ясла „Слънце“

Паното е мозаечно и изработено от стъклокерамика

Мозаечно пано „Полет на въображението“ радва малки и големи на входа на детска ясла „Слънце“ във Велико Търново. Стенописната творба е дело на дипломанта Елпида Лайлакиду от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а изработването ѝ е по проект, финансиран от общината.
Паното представлява стъклокерамика, а използваните ярки цветове и тонове помагат на малчуганите от детската ясла да развиват своето въображение, обясни авторката. По думите й, творбата представлява пъзел – в началото се виждат слънце и облаци, но приближавайки се, децата виждат животни, хартиено корабче и други фигури.
Директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова сподели, че намеренията са с дипломни работи на талантливи млади художници от Велико Търново да бъдат украсени входовете и на останалите детски ясли в града. Това ще помогне за провокирането на детското въображение и за доброто настроение на малчуганите, техните родители и близки.
Директорът на яслата Маргарита Кънчева добави, че въображението като основа тема в паното помага за възпитателната дейност, защото помага на малчуганите да си създадат представи, образи и идеи, фантазии, свързани с природата и околната среда.
Откриването на мозаечното пано в Детска ясла „Слънце“ бе съчетано с празник на открито за най-малките. Сред гостите на тържеството бяха също главният архитект на общината Николай Малаков, доц. Борис Желев от катедра „Стенопис“, студенти и преподаватели и др. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.