19.08.2020 17:00

Веско Ешкенази свири „Годишните времена“ на Царевец

Веско Ешкенази ще представи “Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола по време на тазгодишното издание на Фестивал „Сцена на вековете“. Концертът на големия музикант, заедно с Плевенската филхармония е на 21 август от 21,00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново.
Изявеният български цигулар ще изпълни забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури, ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на XVIII век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на XX век в Аржентина.
В програмата музиката на двамата композитори ще се редува. Оригиналът на творбата на Пиацола е създаден за танго квинтет, но ще прозвучи аранжимент за цигулка и струнен оркестър от Леонид Десятников, в който има кратки цитати от музиката на Вивалди. „Двете творби се допълват великолепно и всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт“, убеден е виртуозът Веско Пантелеев – Ешкенази.
Веско Пантелеев-Ешкенази е един от най-успешните български цигулари и световно признат виртуоз. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива вече над 30 години.
Концертът е част от юбилейното издание на Летен фестивал „Сцена на вековете“ организиран от Община Велико Търново. Като специален подарък за публиката след края му ще бъде излъчено аудио-визуалното шоу „ЦаевградТърнво- Звук и светлина“.  
Билети за събитието се предлагат в мрежата www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“   № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.