30.06.2020 16:00

Кметът Панов и представители на общинското здравеопазване поискаха специалност „Медицина“ във филиала на Медицински университет – Варна

Разкриването на специалност „Медицина“ във великотърновския филиал на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ /Варна/ бе сред основните теми на работна среща между кмета Даниел Панов и ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Валентин Игнатов. Други желани нови специалности за обучение на студенти във Велико Търново са „Рехабилитация“ и „Кинезитерапия“.
Даниел Панов подчерта, че създаването на филиала през 2015-а година е доказало веднага своята целесъобразност и е много полезно за системата на местното здравеопазване с обучаването на медицински сестри и акушерки, които са сред най-търсените кадри.
През 2019 година в старопрестолния град се дипломира и първия випуск – общо 33 медицински сестри и акушерки. Към днешна дата във филиала се обучават 109  студенти, като 48,6% са от региона. Предстои дипломирането на 15 медицински сестри и 14 акушерки. 52% от завършващите са от областта и ще започнат работа в структурите на местното и регионално здравеопазване.
В разговорите участваха също директорът на Филиал „Велико Търново“ на МУ „Д-р Параскев Стоянов“ /Варна/ доц. д-р Диана Димитрова, заместник-директора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Галина Гарева и главната медицинска сестра Йорданка Минекова, областният управител проф. Любомира Попова. В подкрепа на необходимостта от обучаване на студенти по медицина във Велико Търново се изказаха също управителите на общинските здравни заведения – Комплексен онкологичен център, Белодробна болница „Д-р Трейман“, Медицински център за рехабилитация и спортна медицина – I, Център за психично здраве. Поканени на работната среща бяха също началниците на педиатрията и акушер-гинекологията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – д-р Валентин Точков и доц. д-р Светозар Стойков.
С подкрепата на местната власт и местното здравеопазване идеята за разкриване на специалност „Медицина“ във Велико Търново е реална откъм реализация в обозримо близко бъдеще, стана ясно по време на срещата.
Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов анонсира, че медицинските сестри с образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ могат да повишат квалификацията си до степен „Магистър“ във филиала на МУ – Варна във Велико Търново, като кандидатстването е с разработване на есе по тема в областта на здравните грижи. Срокът за подаване на документите е 30 юли, а изпитът е на 3 август.
Други от обсъжданите въпроси бяха свързани с акредитацията на общински здравни институции като бази за специализация на студенти. Една от възможните опции е този статут да придобие Белодробна болница „Д-р Трейман“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.