02.03.2013 11:00

На 4 март Вежди Рашидов ще направи инспекция на исторически резерват „Трапезица”

Предстои откриване на реставрираната църква „Св. Георги” в с. Арбанаси

  На 4 март (понеделник) министърът на културата в оставка Вежди Рашидов ще направи инспекция на исторически резерват „Трапезица” от 11:00 ч. и ще открие реставрираната църква „Св. Георги” в с. Арбанаси от 12:00 ч. 

Министерството на културата е бенефициент по проект „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в гр. Велико Търново”. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е 4 833 628.85 лв.

В резултат от реализацията на проекта ще бъде изградено релсово транспортно съоръжение за достъп до „Трапезица”, свързващо паркинга пред гара Трапезица и Археологическата база на хълма. Ще бъде изградена мрежа от архитектурно-художествено осветление, което ще акцентира върху конкретни обекти – църкви, крепостни стени и кули, съобразено със съществуващото към момента художествено осветление на хълма „Царевец”. Непосредствен резултат от изпълнението на проекта ще бъде постигнат и чрез изграждането на подпорна стена в подножието на хълма, която ще обезопаси достъпа на туристическия поток.

С реализацията на проекта се гарантира запазване, съхранение и експониране на археологическа културна ценност с национално значение.

На 1 юни 2009 г., съгласно рамково споразумение по ОП „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., приоритетна ос   III „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.1. „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, министерството на културата подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Възстановяване и опазване на църква „Св. Георги” в с. Арбанаси на стойност 926 518.50 лв.

Проектът включваше ремонтни и реставрационни дейности по сградата на църквата „Свети Георги” и депото за стенописи, както и благоустройство на дворното пространство на храма. Цялостно е подменен покривът на църквата, както и депото за стенописи. Реставрирани и консервирани са стенописите. Те са върнати и експонирани във вътрешното пространство на църквата след реставрацията.

Последната реставрация на църквата е реализирана в средата на 70-те години на ХХ век от Серджо Пигацини. Тогавашната реставрация предвижда свалянето на стенописната украса на църквата и нейното последващо възстановяване след приключване на архитектурното укрепване на сградата, но проектът не се финализира.

Реализирането на проекта „Възстановяване и опазване на църква „Св. Георги” в с. Арбанаси реализира възстановяването на над 180 кв. м. стенописи и окачването на фрагментите върху стените на храма. Проектът включва и строително-ремонтни дейности на храма и благоустрояване на пространството около двора на постройката, включващо 800 кв. м пътеки в големия двор около църквата, както и каменните зидове по западните и северните стени на двора.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.