19.02.2020 11:00

С 11% растат средствата за инфраструктура в населените в община Велико Търново

С над 11% растат средствата, които ще бъдат вложени в инфраструктурата на населените места от община Велико Търново. Рекорден е бюджетът на програма „Местни инициативи“, която се ползва с категоричната подкрепа на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Тази година средствата във фонда са 500 000 лева, като продължава тенденцията за увеличаването му.
Чрез програмата кметовете на малките населени места финансират проекти за облагородяване, вътрешна инфраструктура, ремонт на читалища и др. Работи се по приоритизиране на обектите – в 30 кметства ще има реконструкция и преасфалтиране, а в 6 населени места ще бъдат обновени читалищни сгради.
Още най-малко 300 000 лева са заделени в бюджета на Община Велико Търново за ремонти на пътна мрежа на територията на общината и в населените места. Така общите инвестиции в инфраструктура и благоустройство ще надхвърли 800 000 лева.
С програма „Местни инициативи“ Велико Търново дава пример в цяла България за реални политики в населените места извън общинския център и за финансов механизъм за обезпечаването на дейности по благоустройство. По инициатива на Даниел Панов в периода 2016-2020-а година фондът е увеличен трайно, а осигурените средства за пет години възлизат на 2,2 милиона лева.
Програма „Местни инициативи“ ще бъде сред водещите теми по време на национален форум на местните власти, който ще бъде организиран през април от Сдружението на общините – най-голямата неправителствена организация в България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.