26.02.2013 16:00

Стартира проект по ОП ”Регионално развитие” за хълм "Tрапезица"

Завърши проектa на Mинистерството на Kултурата по реставрация на църквата "Св. Георги" в с. Арбанаси

  Днес, 26 февруари 2013 г., в  Община Велико Търново, с пресконференция бе даден старт на проект, предвиждащ изграждане на единствено по рода си в България релсово транспортно съоръжение за достъп до хълм „Трапезица”, свързващо паркинга пред гара Трапезица и Археологическата база на хълма. Проектът предвижда и изграждане на  мрежа от архитектурно - художествено осветление, което ще акцентира върху конкретни обекти -   църкви, крепостни стени и кули, съобразено със съществуващото към момента художествено осветление на хълма „Царевец”, изграждането на подпорна стена в подножието на хълма, която ще обезопаси достъпа на туристическия поток. Стартът бе даден от заместник кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и областния управител проф. Пенчо Пенчев.  Финансирането е в размер на 4 833 628.85 лв.

Днес на провелата се финална  пресконференция в църквата "Св. Георги" бе представено финализирането на проекта по реставриране и обновяването на храма в с. Арбанаси. Църквата се реновира с европейска помощ по проект BG 161 PO 001 / 3.1-01 / 2008 / 001 / 1, „Възстановяване и опазване на църква „Св. Георги” в с. Арбанаси, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" с бенефициент Министерството на културата. Общата стойност на проекта се равнява на 625 079.74 лв.,използвани за възстановяването и съхранението на храма в архитектурно - етнографския резерват.

"Свидетели сме на връщането на една уникална ценност в културно-исторически план. Докато в края на XVI в. църквата бе поразена от белезите на времето и неуспешните реставрационни опити на чужди възстановчици, днес можем да се радваме на истински образец на нашата църковна живопис", каза г-н Ганчо Карабаджаков, заместник кмет на Община Велико Търново.

На специалното откриване в реставрираната църква присъстваха още областния управител на Община Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, кметския наместник на с. Арбанаси г-н Тошо Кръстев, арх. Милен Маринов, регионален инспектор към Министерство на културата г-жа Деяна Тотева, главен уредник на регионален исторически музей  Велико Търново и реставратор по проекта и инж. Пламен Цанев - авторски надзор.

Проектът, стартирал на 1 юни 2009 г., продължи 34 месеца и включва ремонтни и реставрационни дейности по сградата на църквата „Свети Георги” и депото за стенописи, както и благоустройство на дворното пространство на храма. Благодарение на проекта са реставрирани над 200 кв. м. стенописи, като това надхвърля първоначалните прогнози за не повече от 180 кв. м., поради тежкото състояние, в което са били намерени.

Църквата е една от петте известни църкви в архитектурно - музеен резерват Арбанаси, превърнали селището в един от големите центрове на Православието и дом на десетки национални паметници на културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.