30.01.2020 18:00

Велико Търново почете Стефан Стамболов

С военен ритуал във Велико  Търново бе отбелязана 166-годишнината от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов. Кметът Даниел Панов, заедно с великотърновци, с ученици и млади хора, общественици и представители на институции, организации и сдружения поднесоха венци и цветя на паметника на Стамболов.
С историческо слово и литературно-музикална композиция деканът на Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Николай Кънев и учениците Елена Велчева, Йордан Стайков и Ивет Игнатова от Старопрестолната гимназия по икономика припомниха за живота и делото на бележития българин. Роден във Велико Търново, Стамболов управлява България в периода 1887-1894 година.
В кръщелното свидетелство на Стефан Стамболов, чийто оригинал е в БАН, а копие се съхранява в Регионалния исторически музей, датата на рождението му е 30 януари 1854 година.
Само на 21 години Стамболов вече е възприеман като наследник на Апостола на свободата Васил Левски. Веднага след Априлското въстание той готви съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война оказва много голяма помощ за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. Трябва да помним и огромната му заслуга за изграждането на основите на модерна България. При Стамболов просветата е национален приоритет, а икономиката и стопанството са в същински разцвет.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.