23.01.2020 12:00

Провеждане на национален форум „Литературно Търново” на тема „И словото е истинския свят”

Провеждане на национален форум с изложба, посветена на 80 години от рождението на поета Радко Радков

В Културният календар на Община Велико Търново-2020 на 31 януари е включено да отбележим 80 годишнина от рождението на поета Радко Радков, като първа тема от Национален форум „Литературно Търново”.
Идеята е в община Велико Търново да се създаде литературен форум и обществена колекция, посветени на българските поети и писатели, чиито творчески живот е свързан с град Велико Търново. По този начин ще се популяризира значимостта на литературата в града -нашата историческа и духовна столица, ще се активизира още едно културно пространство от творци на перото и ще се положи началото на фонд за тях, който да прерасне в музей. Възраждайки традицията за литературен форум, наред с имената на известни автори, ще се поощри участието и на млади хора с литературна дарба.
НЧ „Надежда 1869” е инициатор на настоящото събитие, защото исторически е свързано с творческата дейност на много поети и писатели, а също и с името на поета Радко Радков, когато през 1969 г. в театралния читалищен салон се състои премиерата на неговата драма „Балдуин Фландърски”.
Основните организатори на събитието са читалището, Община Велико Търново и Инициативен комитет „Р.Радков” в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, РНБ „П. Р. Славейков”, Къща-музей „Ем. Станев” и МДТ „К. Кисимов”.
Поканили сме като гости Матей Шопкин, проф. Харалампиев, проф. Даскалов, Мария Радкова - дъщеря, Марин Кадиев - председател на независимите български писатели, г-н Герджиков и много други писатели, поети, негови приятели и ценители на творчеството му.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.