22.01.2020 12:00

В Балван и Присово също празнуваха Бабинден

Един от големите и обичани от народа празници Бабинден /21 януари по стар стил/ бе отбелязан в Дома за възрастни хора в с. Балван и в Клуба на пенсионера и инвалида „Светлина“ в с. Присово. Пресъздадени бяха характерните обичаи и обреди, а празникът донесе много хубави емоции и настроение на всички. Събитията уважиха много гости, сред които и директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова.
В Балван възрастните хора бяха поздравени от група момичета, които се включиха в обичаите – измиване на ръцете на бабата акушерка, даряване с кърпа и риза, закичване на младите девойки с китка здраве, вързана с бял и червен конец.
В Присово празникът съвпадна с отбелязването на 15-годишнината от основаването на Клуба на пенсионера и инвалида „Светлина“. Самодейците доказаха своите артистични умения и талант с пресъздаването на характерните обреди за Бабинден. Подаръци бяха подготвени и за най-малкия жител на Присово – Александър, който е само на 6 месеца. Поздравления към колектива на Клуба на пенсионера и инвалида „Светлина“ отправиха Росица Димитрова и кметицата на селото Малина Попова. Подчертана бе ролята на самодейците за опазването и популяризирането на българските традиции и обичаи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.