06.01.2020 15:00

Любител на спорта извади Богоявленския кръст от р. Янтра в подножието на Царевец

Великотърновци отбелязаха Богоявление – един от най-старите и почитани християнски празници. Кулминация на събитията бе ритуалът по изваждане на кръста от р. Янтра, който по традиция бе проведен в подножието на крепостта Царевец – в кв. „Асенов“. Десетки мъже влязоха в студената речна вода, а най-бърз се оказа 38-годишният любител на спорта Петър Филев. Той бе поздравен от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и бе награден от него с парична премия и бележник, посветен на българската история.
По традиция празникът започна с Велик водосвет в катедралния храм „Рождество Богородично“. Във всички църкви в града и общината бе обновена светената вода, която пречиства и пази домовете.
Кметът Даниел Панов уважи службата и се включи в литийното шествие, потеглило от катедралния храм. Пред крепостта Царевец великотърновският митрополит Григорий благослови и освети знамената на НВУ „Васил Левски“ и на други организации. Шествието продължи до Владишкия мост, където Богоявленският кръст бе пуснат във водите на р. Янтра.
Даниел Панов посети и Дебелец, където също бе отслужен молебен, осветен бе и празничен курбан. Кръстът бе пуснат във водите на р. Росица, откъдето бе изваден от Иво Николов.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.