18.09.2019 12:45

Участие на социални услуги от Община Велико Търново в XII-ти Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания „Неоткрити, красиви надежди”

За 12-та поредна година Сдружение „Сияйна зора”- гр. Шумен организира Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания под мотото „Неоткрити, красиви надежди”. И тази година в периода 10-13 септември 2019 г. на откритата сцена в гр. Приморско, участие в конкурса за 8-ми пореден път взеха потребители от Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Св. Йоан Търновски“– с. Пчелище, а дебют със своето участие направиха потребителите от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец.
Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Св. Йоан Търновски“ – с. Пчелище, с ръководител Ели Апостолова се представиха с нова конкурсна програма под наслов „България от векове за векове”, с два групови танца – по песента „Хубава си, моя горо” и „Я кажи ми, облаче ле бяло” и едно индивидуално изпълнение на песента „Кой уши байряка”. За своето завладяващо публиката представяне, участниците в програмата спечелиха общо 6 награди: Грамота за „Впечатляваща визия  и сценично присъствие” на Галя Денева за изпълнение на песента „Кой уши байряка”; грамота за групово изпълнение „Впечатляваща визия и сценично присъствие” за танц по песента „Хубава си, моя горо”; 3-то място за най-добра цялостна програма; приз на Стела Илиева за най-всеотдаен ръководител в авансцена; Приз „Светло сърце” на сдружение „Сияйна зора” за екип.
За първа година в конкурсната програма участват и потребителите от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец, с изпълнението си на две народни хора „Камбер” и „Арканул“ и акапелно изпълнение на песента „Македонско девойче”. Дебютното им представяне донесе заслужено награда „Криле на мечтите“ в категория творчество, Групова награда „Дебют“ и индивидуална награда на М. Митова за впечатляваща визия, сценично присъствие и индивидуално изпълнение.
Специална награда „Светло сърце“ журито връчи на ръководителя на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2, гр. Дебелец г-жа Валентина Иванова за оригиналност при създаване на сценична среда за художествена програма за хора с ментални увреждания.
На Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец бе присъдено и звание ЛАУРЕАT и медал за опазване традиционната култура и отлично представяне „Атлиманска огърлица”2019г.
Най-голямата награда за представянето на двете социални услуги от Община Велико Търново бяха бурните аплодисменти, които категорично номинираха изпълненията на участниците с Наградата на публиката.
Участието на различни социални услуги в конкурса показа за пореден път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с лицата с интелектуален дефицит дават възможност за акцент върху талантите и фокус върху уменията им. В подкрепа на участниците, при представянето и оформяне на програмата основна роля и принос имат екипите работещи в съответната услуга.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.