27.08.2019 11:35

Рапсодия „Вардар“ ще огласи за първи път крепостта Царевец

Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но същевременно и най-българските творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта Царевец в  старопрестолния Търновград, официално признат за историческа и духовна столица на България. Симфоничният концерт, посветен на 120 години от рождението на композитора, наричан Патриарх на българската музика, ще бъде този петък – 30 август, от 21,00 ч. Музикалното събитие е част от афиша на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019.
Това е първият симфоничен концерт, който се провежда на историческия хълм от началото на културния форум през далечната вече 1985 година.   
На откритата сцена в Царския дворец на Асеневци Русенската филхармония ще изпълни най-великото българско музикално произведение за ХХ век – „Рапсодия Вардар". Публиката ще чуе още „Българска сюита“ и други от музикалните шедьоври на Панчо Владигеров.
Българската рапсодия „Вардар“ (1922 г.) и „Българска сюита“ (1927 г.) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в „Дойчес театер“ с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в немската столица.
Диригент на концерта ще е Маестро Йордан Камджалов - един от утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия съвсем не е случаен. Акцентът попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските музикални традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за музикалната култура на Стария континент.
Специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музиката на Панчо Владигеров ще е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.
От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов подарък както за публиката, така и за изпълнителите ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне след края на концерта - в 23,30 ч.
Финалът на „Сцена на вековете“ 2019 ще бъде на 3 октомври с операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало - продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. Уникалната постановка ще бъде под шапитото на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“.
Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019 е организиран от Община Велико Търново и се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния знак „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за спектаклите от фестивалната програма се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.