21.08.2019 15:30

В още два квартала на Велико Търново са поставени контейнери за стари мебели

До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

В още два квартала на Велико Търново вече са поставени контейнери за стари мебели и други отпадъци от дърво – „Картала“ и „Чолаковци“. От няколко месеца насам голям съд за смет от същия тип е разположен и в кв. „Бузлуджа“. Старите мебели и отпадъците от дърво се използват за рециклиране. За улеснение на великотърновци в кварталите предстои разполагане и на съдове за стари дрехи и текстил.
Във връзка със зачестилите случаи на нерегламентирано изхвърляне на смет, нямаща характер на битова, Община Велико Търново припомня, че глобата за това нарушение е до 2500 лева. В контейнерите за битова смет е забранено оставянето на строителни, опасни, производствени, леснозапалими и взривоопасни отпадъци, автомобилни гуми, електронно и електрическо оборудване, стари мебели.
Сигнали за констатирани замърсявания, както и за установени нарушители могат да бъдат подавани на телефони 062619502 и 062619522, в работни дни от 8,30 до 17,00 ч., а в останалото време – на телефон 112,
Притежателите на строителни отпадъци следва да ги транспортират до общинската площадка в с. Леденик, като за количества до 1 тон не се заплаща такса. Растителни отпадъци, отпадъци от домакинството, стари дрехи и други текстилни отпадъци могат да бъдат депонирани в Регионалната система за управление на отпадъците в с. Шереметя. За количества до 3 кубични метра приемането е безплатно. Обемът се декларира със служебна бележка, която всеки може да получи в отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново - стая 502.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.