25.07.2019 14:00

Планирано e подобряване на отводнителната система на Велико Търново с втория воден цикъл

Обявено е прединвестиционно проучване за проектите за ВиК в целия регион

Община Велико Търново планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията на проекта за втори воден цикъл. Това обяви по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет кметът Даниел Панов. Инвестиционното намерение ще позволи и увеличаване на капацитета на мрежата във високите части на Велико Търново, което е от особено значение за събирането на дъждовните води при проливни валежи.
Даниел Панов поясни още, че нов колектор ще бъде изграден и под булевард „България“, чието преасфалтиране е част от одобрения по оперативна програма „Региони в растеж“ проект за интегриран градски транспорт. Това също ще подобри отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при обилни дъждове.
Вече има процедура за прединвестиционно проучване за обновяване на ВиК-инфраструктурата във Велико Търново и региона, а възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Добрата новина за възможностите за финансиране на втория воден цикъл на Велико Търново обяви регионалният министър Петя Аврамова при последното си посещение в старопрестолния град. Пред кмета Даниел Панов министър Аврамова поясни, че консолидацията на ВиК-дружествата на областно ниво е дало възможност за стартиране на процедурите.
В настоящия програмен период именно водните асоциации са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“, що се касае до ВиК-инфраструктура – за нейното обновяване, доизграждане и други мерки по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите проекти в региона е и този на Община Велико Търново за втори воден цикъл.
Даниел Панов припомни, че и през юни, и през юли само за броени дни са паднали количества дъждове, които превишават както средномесечните норми, така и стойностите, определени от застрахователите за критично положение и наводнение. „Когато е правена канализацията, тя не е била предвидена за подобни количества дъждове. Цялостната й реконструкция е свързана с много средства, затова проучваме всяка възможност за финансиране и за поетапно обновяване на отводнителните мрежи“, подчерта Даниел Панов.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.