26.07.2019 16:00

136 курсанти получиха първите си офицерски пагони във Велико Търново

Кметът Даниел Панов: „Войнството ни винаги се е радвало на голямо уважение в старопрестолния град“

136 курсанти от Випуск „Княз Александър I“ на Националния военен университет „Васил Левски“ получиха във Велико Търново своите първи офицерски пагони. Церемонията се състоя в центъра на Старата столица и събра стотици великотърновци и гости на града, създавайки празнично настроение и чувство на тържественост.
Младите офицери бяха приветствани от кмета Даниел Панов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Производството бе уважено от десетки представители на държавни и образователни институции, на ръководството на Българската армия, на изпълнителната и местната власт и др.
„Днес е един специален ден за Велико Търново – Историческата и духовна столица на България. Цялата тържественост, която церемонията по придобиване на първо военно звание носи, е още едно ярко доказателство за истинската същност на Велико Търново – град, който е носител на българщината, на българския дух и на българската национална гордост. Войнството ни винаги се е радвало на голямо уважение и признателност в България и особено – в старопрестолния град“, каза в словото си кметът Даниел Панов. Той поздрави младите офицери за избора, който са направили – да защитават България, да бъдат достойни наследници на славните воини още от времето на Асеневци, на борците за свобода и национално обединение.
„Никога не трябва да забравяме, че войската и православната ни вяра, заедно с просветата и културата са основните стълбове на държавността, че българският войник няма загубена битка, дори когато изходът на войните е неблагоприятен“, завърши Даниел Панов и пожела на офицерите да бъдат достойни наследници на Апостола на свободата Васил Левски, чието име носи Националният военен университет.
Първенец на випуска стана курсант Иван Пърчев, а лейтенант Михаел Павлов стана първият носител на новоучредената награда „Генерал Сава Муткуров“. Отличието бе учредено от инициативния комитет от общественици и родолюбци, заел се с патриотичното начинание във Велико Търново да бъде издигнат паметник на бележития търновец и българин.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.