16.07.2019 18:30

Музеят отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли, четвъртък, Регионален исторически музей – Велико Търново организира Ден на отворените врати в музей „Възраждане и Учредително събрание” и „Затвор-музей” по повод 182 години от рождението на Васил Левски. Всички граждани и гости на града ще имат възможност да разгледат без входна такса музейните експозиции от 10,00 часа до 16,00 часа.

По повод годишнината в музей „Възраждане и Учредително събрание”  е експонирана мобилната изложба „Васил Левски – революцията и свободата” на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Акцент в изложбата са богословските записки на Дякона – най-старите запазени документи, създадени от ръката му и твърде рядко коментирани пред обществото. Въведението по обличително богословие, писано от Апостола, наред с тропара на Св. Апостоли Кирил и Методий от джобното му тефтерче, насочват към въпроса за влиянието на християнската нравственост и образованост върху оформянето на представите на нашия национален герой за Доброто и Свободата.

Изложбата представя богато илюстрирана с документи и снимки. Темата за Общото събрание на БРЦК, проведено през април-май 1872 г.,  както и европейските революционери от епохата на Левски, посветили живота си на борбата за свобода.

Експозицията е подготвена от авторски колектив в състав: доц. Любомир Георгиев, Цветолюб Нушев, Милена Тафрова и Миролюба Вълчева. Тя ще гостува във Велико Търново до 10 септември.

В Деня на отворените врати в  музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат излъчени два документални филма: „Матей Преображенски – съвременникът” и „Филип Тотю между мита и историята” по сценарий и режисура на Румяна Николова. Прожекциите ще са на всеки кръгъл час от 10,00 часа до 15,00 часа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.