21.01.2012 15:38

32 хиляди лева събра от екосанкции Община Велико Търново

Най-сериозният нарушител е била ТЕЦ „Свилоза” в Свищов

217 440 лева е събрала от санкции през миналата година Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, съобщи на пресконференция днес директорът инж. Елена Григорова. Глобени са фирми както във Великотърновска област, така и в Габровска.

Най-сериозният нарушител е била ТЕЦ „Свилоза” в Свищов. Тя е санкционирана с 27 хиляди лева заради замърсяване на водни обекти и с още 107 хиляди лева за замърсяване на атмосферния въздух. 80 процента от размера на санкциите са преведени на съответните общини. Близо 32 хиляди лева е получила от тях Община Велико Търново.

Средствата трябва да се използват за дейности по опазване на околната среда, поясни инж. Григорова. Тя обобщи, че през 2011 година инспекцията е извършила 905 текущи и специализирани проверки.

Всичките 360 предписания са изпълнени в срок. Съставени са и 45 акта. Направени са осем имуществени санкции и са спрени шест дейности. Две от тях са във Великотърновска област – за производство на дървени въглища в Калайджии и за неправомерно съхраняване и демонтаж на моторни превозни средства от великотърновска фирма.

Увеличение на сигналите отчитат за миналата година екоспециалистите. 50 процента от тях са били основателни. Подадени са и 48 жалби. Основателни от тях са били  7, неоснователните са 20, а останалите 21 жалби са пренасочени към други институции. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.