04.06.2019 10:25

Поредица от лекции за съвременните тенденции в архитектурата и градското пространство започва във Велико Търново

Поредица от лекции за съвременните тенденции в архитектурата, създаването или преоформянето на градски пространства започва във Велико Търново. Събитията са организирани от Общината и имат за цел да насочат общественото внимание към бъдещото развитие на Старата столица, в частност – към създаването на нов градски център, а също и към конкурсното начало и дело при решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост.
На 7 юни в голямата зала на Общината ще гостува арх. Велислав Доцин, част от „Имидж Бюро“ /София/. Лекцията му е на тема „Безкомпромисното отношение към архитектурния детайл“ и ще започне в 17,30 ч. Архитектурното студио включва млади професионалисти, обединени от желанието си да решават съвременните проблеми на градската среда. Екипът участва в редица архитектурни състезания - конкурсите за нов градски център във Велико Търново, нова библиотека и за градско обзавеждане в морската градина във Варна, нова детска градина в столичния кв. Горна Баня , нов корпус на Медицинския университет в София и др.
Поредицата от лекции продължава на 8 юни от 16,00 ч., отново в голямата зала на Общината. Първата среща е с арх. Мая Шопова - преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура + Урбанизъм” към Масачузетския университет по технологии (MIT). Тя води лекции на класове, в които се обменят знания и умения в сферата на архитектурата, изкуствата, урбанизма, информационните технологии, маркетинга и други. Арх. Шопова ще говори за интердисциплинираността в архитектурата.
Веднага след това е лекцията на италианския архитект Диего Терна. Темата е за критичното мислене в архитектурата. Диего Терна е съосновател на архитектурно студио „Куинзи Терна Аркитектуре”. Участва в широк спектър от проекти, издателски материали, критика и дидактика в сферата на архитектурата, урбанизма и изследователската дейност. Работата на студиото е награждавана в множество международни конкурси, а проучванията са публикувани в редица книги и списания.
В съботния следобед ще гостуват и архитекти от „Стивън Джордж Интернешънъл” (SGI), водени от Мария Мишинева. SGI е сред водещите архитектурни компании в Централна и Източна Европа, предоставяйки иновативни проекти в различни сектори, с множество престижни международни награди и признания.
Разработките на арх. Диего Терна, Мая Шопова, „Имидж Бюро“ на Велислав Доцин и на SGI са сред осемте отличени на Международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“. В Старата столица лекции изнесоха също Арх. Андреа Д’Антраси (Италия), член на журито в професионалната надпревара, както и арх. Клаудио Нарди (Италия), автор на класирания на 1-во място проект.
Международният архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град” се проведе през 2018 г. Състоеше от две части – архитектурна (идеен проект за сграда на експозиционен център) и урбанистична (концепция за обновяване на територията на Старото военно училище, в която ще бъде разположена сградата на експозиционния център). В конкурса имаше над 60 участници от 15 държави. Предстои провеждане на процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди за изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на експозиционен център. Ще бъде открита и публична дискусия относно възможностите за развитие на територията на бъдещия нов градски център, възоснова на конкурсните идеи на всички участници.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.