15.05.2019 12:00

На изнесена сесия Великотърновски общински съвет ще гласува номинациите за наградите „Култура“, „24 май“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Великотърновският общински съвет ще гласува номинациите за общинските награди „Култура“, „24 май“ и „Св. Патриарх Евтимий“ на изнесена сесия. Заседанието ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в понеделник – 20 май, от 16,30 ч.
Трите награди са традиционни и се връчват всяка година в навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май. Празникът на буквите, който е сред най-българските по своя характер, е повод сесията да се състои в библиотеката – съвременното средище на книжнината. Идеята за избора на място е на председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, а по случай 24 май всеки общински съветник ще получи читателска карта за РБ „Петко Р. Славейков“.
Ученичката от Старопрестолната професионална гимназия по икономика Десислава Димитрова е предложена за носител на наградата „24 май“. От IX до XII клас тя има отличен успех и е спечелила десетки награди и отличия от национални и международни състезания и олимпиади. Номинацията й е след единодушно решение на комисията за определяне на носител на приза.
Трима педагози да получат наградата „Св. Патриарх Евтимий“ за учител на годината предлага на Общинския съвет ресорната комисия – д-р Северина Величкова от ДГ „Райна Княгиня“, Сребринка Минчева-Лакова от СУ „Емилиян Станев“ и Цветомила Драганова от ПМГ „Васил Друмев“. Същият приз да бъде връчен на Детска градина „Първи юни“ и на ОУ „Неофит Рилски“ /Килифарево/ е предложението в категория „Колектив на годината“, ще
Три са номинациите за наградата „Култура“. В категория „Ярки постижения в областта на изкуствата и културата“ предложенията са за изявения фотограф Генчо Петков, както и на популярния актьор Милен Иванов. В категория за творчески дебют номинирана е журналистката и писателка Елена Чамуркова. Предложенията първо ще бъдат гласувани от Постоянната комисия по образование, наука и култура. Крайната дума за определяне както на носителите на награда „Култура“, така и на останалите призове има Общинският съвет.
Церемонията за награждаване ще се състои на 20 май от 18,00 ч. в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, а веднага след нея ще бъде представен мюзикълът „Вражалец“ (по пиесата на Ст. Л. Костов). Спектакълът е подарък от Община Велико Търново за всички жители и гости на града по случай настъпването на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.