07.05.2019 14:00

101 каба гайди откриват осмия национален събор на овцевъдите в България

Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие на 10-ти май Осмия Националния събор на овцевъдите в България. Официалното откриване на събитието край Петропавловския манастир до град Лясковец е в 11,00 часа. В началото, в духа на народните традиции, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна ще изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов. 
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни ще участват в събора тази година. Събитието от 10-ти до 12-ти май ще е под мотото „Българските храни от български суровини“, за да се насърчи потреблението на овчи и кози продукти произведени от български суровини.
В специализирани изложения ще са представени близо 1000 животни – овце, кози, месодайни говеда, пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и др. 15 специализирани фирми ще покажат  селскостопанска техника, а 30 български фермери преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място своя  продукция.
През трите дни на събора ще има мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, кулинарни  атракции, чевермета.
Фолклор от цялата страна, свързан с Гергьовденската обредност, ще бъде представен през трите дни на събора по време на конкурса „Заблеяло ми агънце“ от над  2000 изпълнители. 
Във вечерния концерт на 10 май отново ще може да се чуят изпълненията на оркестър  101 каба гайди, както  на  младата народната певица  Светла Дукатева. На следващата вечер, в събота, от 18,00 часа ще има хоротека и народни веселби, а в 21,00 часа започват мистичните изпълнения на нестинарите.
В събора ще се включи и Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" с три атрактивни спектакъла – на 10-ти  май от 12,30 часа до 15,30 часа и  на 11-ти и 12-ти май от 11,00 часа до 14,00 часа. Край Петропавловския манастир ще е и Пътуващото читалище „Бащино огнище“, където ще има беседи с факти и събития от българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца „Познавам ли моята България?“.
Осмото издание на Националния събор на овцевъдите /10-12 май 2019 г./ се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти.
Във форума ще се включат и представители на браншови организации от 17 държави от Европа и Азия, които на кръгла маса ще коментират цифровизацията на сектора и предизвикателствата пред младите овцевъди и козевъди, и ред младите фермери.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.