03.03.2019 12:30

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми великотърновци,

Преди 141 години нашата България възкръсва.

На Трети март 1878 година свършва петвековният дълбок мрак. Макар и бавно, макар и столетия, светлината надделява и прекъсва завинаги онзи тъмен период на османско робство, в който народът ни е лишен от собствена държава и църква, от правото да бъде свободен.

С Освобождението България се връща на картата на Европа – там, където е нейното заслужено място още от времената на хановете Аспарух и Крум, светия цар Борис Покръстител, царете Симеон, Самуил, великите братя боляри Петър и Асен, храбрия Калоян, мъдрия Иван Асен II, изстрадалия Иван Шишман.

На Трети март 1878 година е сложен краят на черното влияние на поробителя върху нашата култура, духовност и идентичност.

Свободата – толкова дълго чакана, тя бе извоювана от нашите предци. Руско-турската освободителна война е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от XV век водят срещу чуждата власт. Да – ние сме признателни към руската армия, генерали и войска, към всички народи, сражавали се в тази война срещу поробителя.

И трябва да бъдем още по-признателни към онези 30 000 български четници, които проляха кръв, за да я има датата Трети март 1878 година, за да я има България и да бъдем свободни. А подвигът на храбрите наши предци, себеотдаването им в името на Родината, изключително ценната помощ, която оказват на руските войски – всичко това има решаваща роля за изхода от войната.

Всяко кътче от българските земи, всяка частица от пръстта и почвата носят спомени за героизма на поколения храбри четници и опълченци. Заради тях днес българският трибагреник гордо се вее от върховете на Царевец и Трапезица, а дори и от далечната Антарктида.

Свободата не ни е дадена даром. Затова датата Трети март, бележеща Освобождението на България, е една от най-светлите в дългата ни история. Тя е символ на възкресението на нашия народ, на светлината, надеждата и новото начало.

Дълбок поклон пред хилядите мъже и жени, пред всички герои, жертвали живота си за свободна България!

Националната гордост, която всички ние трябва да носим, е само малка част от нашия дълг към предците ни. Те живяха, водени от каузата България. Те дават пример за искрен и чист патриотизъм.

Затова нека помним и почитаме тези, за които Родината бе висш идеал. И нека не правим това само, когато наближават едни или други избори.

А най-важното е да възпитаваме нашите деца – бъдещето на Старата столица и на България, в този дух на безкористно и чисто родолюбие; да ги учим да обичат Велико Търново и България; да знаят кои са били първите български ханове, славните ни царе, борците за национално Освобождение и самостоятелна църква; да ги водим често по знаковите за България места, крепости, върхове, църкви; да познават събитията от нашата хилядолетна история.

И най-вече да помнят, че в Търново – историческата и духовна столица на България, се случват най-важните държавнически събития от новата и най-новата ни история. Тук заседава Учредителното събрание, изработило и приело първия български основен закон – Търновската конституция. Тук е поставено началото на борбата за българско национално обединение. Тук е обявена Независимостта на България.

Тази година честваме 140 години от приемането на Търновската конституция. Този държавнически процес, завършил с изработването на един от най-модерните си за времето и най-европейски основни закони, е пример за единство и национално обединение, и отразява свободния български дух.

Днес, 141 години след Освобождението и 140 години след Търновската конституция, нека се запитаме – единни ли сме? Не оставяме ли злободневието и политическите амбиции да имат превес? България се връща към заслуженото си място да бъде лидер на Балканите, а нашите градове отново придобиват европейски облик, както е било още в началото на миналия век. Нека бъдем единни имено заради това. Нека личните и политически стремежи останат на заден план, а най-високо бъдат Велико Търново и България, бъдещето пред нашите деца. Така ще докажем, че сме достойни наследници на героите, борили се за свободата.

Трети март ни задължава да бъдем единни!

Честит Трети март! Честит Национален празник! Да живей България!

 

Даниел Панов

Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.