29.03.2019 14:00

Велико Търново с национална награда за младежкия център за превенция и спорт в с. Балван

Велико Търново получи национална награда за младежкия център за превенция и спорт, който бе създаден в село Балван и работи успешно вече трета година. Отличието е „Проект на 2018 година“ и е от неправителствената организация - Фондация „Лале“. Призът – статуетка, изработена от скулптора Георги Чапкънов, и сертификат, бяха връчени на директора на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова на официална церемоня в София. Тя предаде наградата на Благовеста Факирова – изпълнителен директор на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, по чиято инициатива е създаден младежкият център.
Само през миналата година повече от 600 деца от всички населени места в община Велико Търново са участвали в занимания и прояви в центъра. На тяхно разположение са фитнес зала, специализирани кабинети за пожарна безопасност, оказване на първа помощ при катастрофи, бедствия и аварии. Много е голям интересът и към двете площадки на открито – за пътна и пожарна безопасност, които бяха създадени през миналата година.
Само след броени дни центърът за превенция и спорт ще бъде разширен – на 4 април ще бъдат открити още две нови площадки – за приложно колоездене и за оцеляване сред природни бедствия.
Партньори във всички инициативи и прояви на дарителското сдружение са Община Велико Търново, областните дирекции на полицията и пожарната, НВУ „Васил Левски“, Съюзът на пивоварите в Българя, Българският червен кръст, както и мобилен оператор.
По модел на младежкия център в Балван подобни структури са разкрити в Павликени и Елена, предстои същото и на други места в България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.