18.01.2019 14:00

Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества 50-годишен юбилей

Кметът Даниел Панов: „Училището е гордост на Велико Търново“

Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества своя 50-годишен юбилей. Над 1500 бивши и настоящи учители и директори, стотици ученици, техните близки, много гости, университетски преподаватели, общественици и представители на различни институции и организации се събраха в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, за да уважат тържеството на великотърновското училище. Заедно с тях бе и кметът на Старата столица Даниел Панов.
Празникът започна с изпълнение на българския национален химн. За първи път прозвуча и новият химн на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, чийто текст е на Цветелина Маринова, спечелила обявения от училищното ръководство конкурс. Музиката и аранжиментът са на преподавателя Добрин Пелтеков.
Директорката на школото Иваничка Петкова се обърна с приветствени думи към всички гости, а веднага след нея на сцената излезе кметът Даниел Панов. Той подчерта, че 50-годишнината на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е празник за цяло Велико Търново, а училището е неразривно свързано със съвременното развитие на града, ролята му като център на образованието, културата и духовността.
„Днес нашето училище „Св. Патриарх Евтимий е на водещо място сред всички учебни заведения в цяла България, даващи основно образование. Многобройните постижения на учениците от различни олимпиади и състезания са гордост за Велико Търново и за нас. Тези успехи издигат авторитета и престижа на нашия град като център на просветата и духовността, като историческа и духовна столица на България“, каза Даниел Панов. Той подчерта, че поколения великотърновци, които днес вече са успешно реализирани в България и по света, са направили своите първи стъпки в света на знанията именно в Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“.
Кметът пожела на учениците да бъдат здрави, да уважават своите учители и да продължават все така успешно да защитават доброто име на школото, а на родителите – да подкрепят своите деца.
„Благодаря ви, скъпи учители, че давате знания на младите поколения на Старата столица, че ги възпитавате в дух на родолюбие и ги вдъхновявате“, обърна се към настоящите и бивши педагози Даниел Панов. Той припомни, че двамата му синове също са възпитаници на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
Подарък от името на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов към училището бе Старопрестолна грамота, Почетен знак и ваучер за закупуване на техника и консумативи.
Приветствени думи отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева. Сред гостите бе и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Специален поздрав за всички учители, ученици и гости бе танцувално изпълнение на децата от ДГ „Соня“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.